Zaalhockey Algemene Informatie

Zaalseizoen 2019/2020

Het nieuwe zaalhockey seizoen staat weer voor de deur. Goed nieuws want dit jaar spelen er 39 teams mee in de KNHB zaalcompetitie. Zo willen we als club steeds meer ruimte bieden voor onze jongste jeugd om vroeg te starten met zaalhockey. Veelal zie je dat een individu technisch veel leert en daardoor beter de tweede helft van het veldseizoen kan starten!

De zaalcapaciteit die beschikbaar is in gemeente ’s-Hertogenbosch voor trainingen en competities bepaalt hoeveel teams we als MHC Rosmalen kunnen inschrijven voor de KNHB competitie. Dit jaar maken we voor de KNHB competitie gebruik van sporthal de Hazelaar in Rosmalen en Sporthal Zuid in ’s-Hertogenbosch (Sint-Janslyceum). Voor de trainingen hebben we nog een aantal zalen meer in gebruik in en rondom Den Bosch.

Wie speelt er KNHB zaalcompetitie (District Zuid-Nederland)?
Dit jaar worden vanaf 1 december de eerste wedstrijden weer gepland voor de KNHB zaalhockeycompetitie. 
Wie doen er mee aan deze competitie:
  • Senioren: H1, JH1, D1, D2, DJ1, DJ2
  • Junioren: JA1, JA2, MA1, MA2, MA3, JB1, JB2, MB1, MB2, MB3, JC1, JC2, JC3, MC1 t/m MC4, JD1 t/m JD4, MD1 t/m MD4.
  • Jongste jeugd:J8E1 t/m J8E3, M8E1 t/m M8E5.

Publicatie van het wedstrijdschema van de KNHB zal plaatsvinden op 15 november 2019.
  • Start competitie breedte per 1 december
  • Start competitie top per 7 december
  • Laatste competitiedag 16 februari 2020
Dit jaar is het Zaalhockey NK op 26 januari voor A-, B- en C-jeugd in Helmond. Belangrijke data hierbij zijn NK top poulefase 1-2 februari en op 8 februari de NK top finaledag.

Op de KNHB site vind je vanaf november o.a. het competitieschema, poule indelingen (https://www.knhb.nl/kenniscentrum/standenmotor/clubs-teams) en het competitiehandboek.

Hockey Indoor Brabant Cup (HIBC) competitie
Ook dit jaar wordt weer de breedtecompetitie georganiseerd voor de overige senioren- en juniorenteams. Over de competitie van de breedteteams krijgen de teams die daaraan meedoen afzonderlijk bericht.

Algemene informatie
Zaalhuur
Voor wat betreft het zelf organiseren van trainingen kun je bij de gemeente ’s-Hertogenbosch terecht via [email protected]
De gemeente vraagt of dat wij voorzichtig met materiaal willen omgaan. Bij defect van materialen, zoals balken in de zaal, graag melden bij de zaalcommissie.
Zaalmateriaal
Voor wie meedoet aan zaalhockey wordt verwacht in de zalen altijd gebruik te maken van:
– Zaalstick en zaalbal
– Zaalschoenen (binnen aantrekken om de zaal schoon en bespeelbaar te houden voor iedereen die sport in de zaal, denk o.a. aan badminton en basketbal)
– Zaalhandschoentje en bitje

Afgelastingen
Als gevolg van de weersomstandigheden kunnen wedstrijden door de KNHB worden afgelast. Deze afgelasting wordt bekend gemaakt via de website en de club app.

Digitaal wedstrijdformulier 
Net als op het veld wordt er gewerkt met een digitaal wedstrijdformulier (DWF). Dit moet vóór de wedstrijd worden ingevuld met speelsters/spelers en na de wedstrijd zo snel mogelijk worden afgerond.

Zaalwacht
Bij iedere wedstrijd moet het thuisspelende team voor twee zaalwachten zorgen. Via de teamcoach/manager worden ouders benaderd voor deze taak. De belangrijkste taken van de zaalwacht zijn:
De 1e dienst zorgt ervoor dat de zaal gereed wordt gemaakt voor de wedstrijden, balken leggen, wedstrijdtafel en scorebord in gereedheid brengen;
o op tijd laten beginnen van de wedstrijden en het bijhouden van de tijd tijdens de wedstrijd;
o controle of het DWF wordt ingevuld;
o invullen van de uitslag op het formulier in de map;
o de laatste dienst zorgt ervoor dat de zaal weer wordt opgeruimd
Uitgebreide informatie vind je hier.

Scheidsrechters
Voor het fluiten van de wedstrijden zorgt het wedstrijdsecretariaat dat de scheidsrechters worden ingedeeld. Zij ontvangen hierover een mail. Extra informatie wordt op maandag 25 november 2019 om 20:00 uur in het clubhuis gedeeld. Tevens wordt hier ook het materiaal per team uitgedeeld aan de teams die meespelen.

Trainingen
Het trainingsschema vind je na 23 november 2019 onder het kopje trainingen. Zodra het schema van de KNHB per 15 november bekend is gemaakt zorgt de club zelf voor het trainingsschema. De trainingen vinden plaats in de volgende sporthallen:
o Sportzaal Overlaet, Terpeborch 78 Rosmalen;
o Sportzaal Meerwijkweg, Meerwijkweg 4 Empel;
o Sporthal De Hazelaar, T.M. Kortenhorstlaan 6 Rosmalen;
o Sporthal Maaspoort, Marathonloop 1 Den Bosch;
o Sporthal Zuid, Platostraat 2 Den Bosch;
o Sporthal de Schans, Troelstradreef 160 Den Bosch.

Gebruik materiaal en zalen
Bij de wedstrijden en de trainingen geldt het volgende:
o er moet worden gespeeld met zaalhockeysticks en zaalballen;
o de schoenen moeten schoon zijn;
o keepersriempjes met plastic gesp zijn verplicht;
o er mag niet in de gangen en kleedkamers gehockeyd worden;
o de kleedkamers dienen netjes te worden achtergelaten;
o de coach wordt gevraagd er toezicht op te houden;
o bij het einde van de training moet binnen je eigen trainingstijd alles opgeruimd worden als er geen team daarna traint.

Informatie via de bond
Op de site van de KNHB kun je meer informatie vinden over zaalhockey. Klik hier

Contact met zaalcommissie
Dit jaar is er een wisseling van vrijwilligers voor de zaalcommissie.  Wij danken de vrijwilligers, die afscheid nemen, voor de grote inzet in de afgelopen jaren!
De nieuwe zaalcommissie bestaat uit de volgende leden: vanaf eind oktober starten drie nieuwe vrijwilligers: Alexander De Maret Tak, Karin Linders en Grace van Emden. Marc Lathouwers draagt overkoepelend bij vanuit zijn rol in het bestuur van MHC Rosmalen. Nannette Vilders zal tot eind november het contact met gemeente en KNHB verzorgen.
Wij zijn te bereiken via mailadres: [email protected]